Wiele czynników wpływa na naszą opinie dotyczącą restauracji, punktu gastronomicznego, food tracku czy baru. Tak samo każda restauracja ma swój własny przepis na sukces. Smak dań i potraw, cena, miła obsługa, wystrój restauracji, czy panująca w niej atmosfera to tylko kilka z elementów jakie pozostawiają na nas pozytywne postrzeganie. Jeżeli pozostawimy na gościach dobre wrażenie – to powrócą oni do nas w przyszłości, a nawet pozostaną nimi na stałe i regularnie będą nas odwiedzali. W dzisiejszych czasach liczą się również rzeczy jakie dzieją się poza drzwiami restauracji – chodzi nam tutaj obecność jej w Internecie. Nie trzeba wychodzić z domu, jechać przez połowę miasta, by sprawdzić „jak się ma” nasza ulubiona restauracja. Wystarczy włączyć komputer lub telefon i odwiedzić profil na Facebooku czy zobaczyć opinie na Google+. Obecność w Internecie, jak i samych mediach społecznościowych przyniesie nam większe korzyści niż jakikolwiek brak aktywności.
Nie ma Cie w Internecie – nie istniejesz!
Pamiętaj! Nie jest istotne czy znajdujesz się w samym centrum miast, gdzieś na obrzeżach, czy nawet kilka kilometrów za miastem. Klienci dotrą do Ciebie zawsze, niezależnie od odległości, jeżeli stwierdzą że warto. A to zależy tylko od Ciebie! Wiadomo, że im mniejsza konkurencja tym łatwiej przebić się do potencjalnych gości, którzy o nas się dowiedzą. Lokalizacja, gdzie pojawia się duża ilość osób też ma swoje korzyści – wystarczy wyciągnąć po nich rękę. W każdym wypadku reklama przyniesie same korzyści, nie ważne czy darmowa czy płatna.
Mówią o nas – opinie, gwiazdki i komentarze
Tak samo jak istnieje od zawsze poczta pantoflowa – w Internecie od niedawna znajduje się jej odpowiednik. Są to opinie w postaci gwiazdek i komentarzy, osób które odwiedziły naszą restaurację. To ona ma główny wpływ na potencjalnych klientów. Niestety coraz częściej niezadowoleni klienci, zamiast zwrócić uwagę podczas wizyty – wyrażają ją w Internecie. Akurat w tym przypadku nie sprawdza się reguła: „Nie ważna jak mówią, ważne że mówią!” Przez takie negatywne recenzje możemy stracić sporą liczbę potencjalnych klientów. Najczęściej wystawiamy opinie na fanpage na Facebook oraz wizytówce na Google+. Na początku warto poprosić stałych klientów restauracji lub znajomych o wystawienie opinii.
Co zrobić gdy otrzymamy negatywną opinie lub niemiły komentarz?
Na portalach typu Facebook czy Google+ nie mamy możliwości usunięcia opinii, natomiast istnieje możliwość usuwania komentarzy. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie – ponieważ w ten sposób możemy wywołać wojnę z klientem, do którego przyłączą się inne osoby. Gdy gość opisuje szczegółowo sytuacje gdzie przykładowo czekał za długo na jedzenie lub dostał niesmaczną potrawę, powinniśmy go przeprosić i wyjaśnić całą zaistniałą sytuację. Najlepiej możemy rozwiązać ją finalnie w wiadomości prywatnej. Klient, którego stracilibyśmy, daje nam drugą szansę, wracając do nas i być może zmieni swoje zdanie na temat naszej obsługi czy jedzenia.
Google Maps i Google+
Zacznijmy od założenia profilu w Google Moja Firma. Dzięki temu będziemy widoczni na Mapach Google oraz portalu Google+. Tworząc wizytówkę najlepiej uzupełnić wszystkie wymagane pola:
- pełna nazwę restauracji
- adres oraz dane kontaktowe
- godziny pracy
- adres strony www
- kategorię/rodzaj restauracji
- zdjęcie profilowe oraz zdjęcia wnętrza
- opis firmy
Dodatkowo, aby zaprezentować wnętrze restauracji warto wykonać wirtualny spacer – Google StreetView. Klienci będą mogą zobaczyć wnętrze restauracji, również na urządzeniach mobilnych. Warto wykonać również zdjęcia nocą, kiedy w restauracji jest odpowiedni klimat i oświetlona jest blaskiem lamp i świec lub kiedy wnętrze jest przystrojone na specjalne okazje – uroczystości komunijne, chrzciny, czy urodziny.
Profil na Facebooku to idealne miejsce, gdzie możemy mieć stały kontakt z osobami lubiącymi naszą restauracje. Przekazywać im ważne informacje, nowości czy Tworzenie działa podobnie jak w przypadku Google+. Zaczynamy uzupełnienie profilu od najważniejszych elementów czyli nazwy, logo, oraz zdjęcia w tle (wymiary 851×315). Wszystkie elementy graficzne zalecamy umieszczać w formacie PNG, by nie straciły jakości oraz warto również zastosować się do zalecanych rozmiarów grafik. Dodatkową opcją dla restauracji i barów jest możliwość dodania menu w formacie PDF, by klienci wiedzieli co znajduje się w stałej ofercie. Kiedy profil będzie mieć już 25 fanów – pojawi się możliwość ustawienia krótkiej wersji adresu fanpage. Teraz kilka najważniejszych rad jak prowadzić fanpage:
- pisz 2-3 razy w tygodniu, nie atakuj ilością postów, ani nie daj o sobie zapomnieć – znajdź złoty środek
- wczuj się w klienta i zastanów się co sam chciałbyś widzieć
- określaj emocje oraz zwracaj uwagę odbiorców za pomocą emotikonek
- prezentuj swoje potrawy za pomocą zdjęć lub filmów
- nie korzystaj ze zdjęć z Internetu – klienci w ten sposób mogą się rozczarować
- zachęcić gości do interakcji i włączenia się w dyskusję
- organizuj promocję regularnie, a klienci będą sprawdzać Twój profil
- twórz konkursy tematyczne z ciekawymi nagrodami (muszą byc zgodne z regulaminem FB)
- staraj się przyciągnąć uwagę użytkowników
Zwiększ zasięg – promuj swoje posty!
Pod postami znajduje się przycisk promowania – jest to najłatwiejsza forma stworzenia reklamy (nie posiada pełnej funkcjonalności Facebook Ads). Możemy ustawiamy w niej budżet na kampanię, czas wyświetlania reklamy oraz do kogo ma być ona skierowana np: tylko naszych fanów, czy osób spełniającym inne kryteria (np. mieszkającym w okolicach naszej restauracji). Natomiast korzystając z Facebook Ads, możemy np. przed Walentynkami trafić tylko do osób, które mają status w związku, czy ustawić wyświetlanie reklam tylko w godzinach otwarcia restauracji.
Podsumowanie
Żyjemy w takich czasach, że restauracja w Internecie musi również się tu pojawić. Wszystko co dzieje się w rzeczywiści, może mieć swoje odzwierciedlenie w sieci. W potencjalnych klientów trzeba dbać zarówno w restauracji jak i na Facebook’u. Muszą wiedzieć, że o nich pamiętamy i chętnie ich wysłuchamy, czy zaoferujemy im promocje. Wszystko należy robić z głową, a na kampanie reklamowe mądrze przeznaczać pieniądze. Cel jest jeden – chcemy przyciągnąć do nas klientów!